De onbekende fotograaf


geen fotoOp een regenachtige dag pak ik graag een boek over fotografie uit de boekenkast om daar wat in te bladeren. Deze keer had ik zin om eens in een oud jaarboek te kijken. In dit geval het Nederlandsch jaarboek voor fotokunst uit 1941.

In dit boek staat goed en verantwoord werk van Nederlandsche amateurs en vaklieden, zoals de heer G.J.Speekhout dit in de inleiding vermeld.

Een aantal fotografen die er in staan zijn wel bekend bij de meeste mensen, zoals Martien Coppens en Bernard F. Eilers. Maar de meeste fotografen zijn voor mij volledig onbekend.


<naar het volledige artikel>Gedachten over het overbrengen van uw commentaren als u een foto beoordeeld.


Het eerste dat u over een foto zegt zou een positieve opmerking moeten zijn. Dit kan best lastig zijn bij sommige foto's, geef dan een meer algemene relevante positieve opmerking.
Bijvoorbeeld: Ik kan me voorstellen dat het zien van deze foto erg leuke herinneringen aan uw vakantie op roept of het is zeker positief om op deze manier met fotografie te experimenteren.

<naar het volledige artikel>
Inspiratie: begin een project.  (Herma Lambers)


Een project, ook al doe je het alleen maar voor jezelf, kan je nieuwe inspiratie geven. En het verbetert je fotografie-skills omdat het je uitdaagt eens verder te kijken. Zoals gezegd kun je dit puur voor jezelf doen, maar ook in een groep. Op Facebook of in je fotoclub, noem maar op. Hier zijn wat ideeën.

1) Kijk eens omhoog! Wanneer je door steden of dorpen loopt, hebben we vaak de neiging om met name alleen de buitenkanten van gebouwen te fotograferen om bepaalde architectonische stromingen vast te leggen. Maar ga eens zo'n cultuurhistorisch gebouw binnen en kijk dan omhoog. Plafonds hebben vaak prachtige patronen of abstractie.

2) Kom dichterbij. Ook als geen macrolens hebt kun je je onderwerp dichtbij halen. Betrekkelijk goedkoop is namelijk een tussenring voor je gewone lens, die zorgt voor het macro-effect. Vaak kun je dan echter geen gebruik maken van de autofocus, je zult dus handmatig scherp moeten stellen. Maar je kunt dan wel hele creatieve macrofoto's maken.

3) Gebruik één lens. Een echte uitdaging is om jezelf te beperken in je apparatuur. Neem één lens mee, b.v. een groothoeklens met vaste brandpuntafstand. Dit dwingt je om je compositie misschien op een andere manier te bepalen, dichter bij je onderwerp te komen of een geheel andere invalshoek te creëren.

4) Bekijk het eens in zwart-wit. Met de meeste camera's heb je de mogelijkheid om in zwart-wit te fotograferen. Hierdoor zul je anders naar het beeld moeten kijken dan normaal, dit is echt een leuke fotografische uitdaging! Als alle kleur weg is, ben je afhankelijk van vormen, textuur en tinten om de kijker een interessant beeld te geven.

5) Minimalistische straatfotografie. Straatfotografie is steeds populairder aan het worden en elke fotograaf heeft zijn eigen stijl. De uitdaging van dit project zit 'm erin om een zo simplistisch mogelijke foto te maken die een verhaal verteld. Hiervoor heb je alleen maar een camera en een scherpe blik voor nodig.

6) Lange belichting en architectuur. Architectuurfotografie is altijd al populair geweest, maar nu maken we het even iets moeilijker. De bedoeling is om een foto te maken met een zeer lange belichtingstijd, waardoor je dynamisch licht krijgt.

7) Huur een model in. Misschien wil je eens experimenteren met studioverlichting, of heb je bepaalde ideeën voor buitenportretten? Huur eens een model in. Dat kan via een officieel boekingsbureau, maar je kunt ook op internet zoeken naar beginnende modellen die een shoot aanbieden in ruil voor gratis foto's voor hun portfolio. Dat laatste is uiteraard goedkoper.

8) Maak een glamourfoto van je auto. Of je nu een prachtige klassieke Amerikaan hebt of een tweedehandsje van je opa, maak eens een foto van je auto alsof hij zo mee kan doen als show auto bij Top Gear. Autofotografie is een populaire tak van onze hobby en heeft een bepaalde stijl. Voor je begint zorg je er natuurlijk wel voor dat de auto helemaal brandschoon is!

9) Ga eens naar de dierentuin. En probeer daar de dieren zo te fotograferen dat je geen of zo min mogelijk hekwerk of gaas ziet. Dat is in de ene dierentuin makkelijker dan de andere. Tip: gebruik een groot diafragma (= laag F-getal), hierdoor zal de achtergrond wazig worden.

10) Blijf in je eigen buurt. Wat van ver komt is lekker gaat niet altijd op. Je hoeft er niet ver op uit te trekken om mooie foto's te maken. Blijf eens dicht in de buurt.

11) Letter montage Dit is echt een grappige uitdaging voor een langere tijd. Overal in onze omgeving kun je letters vinden in beelden. De één wat duidelijker dan de ander. Maak eens een serie foto's met daarin b.v. de letters van je naam. Je zult met een heel andere blik naar je omgeving gaan kijken, constant op zoek naar een letter.

12) Snuffel eens in je schuurtje.  Misschien niet het eerste waar je aan denkt voor inspiratie, maar zoek eens in je schuur of op zolder naar b.v. oud gereedschap of speelgoed en maak daar een stilleven van. Oude voorwerpen hebben altijd een verhaal te vertellen.

( DigifotoStarter januari 2018)

Het ingevulde contactformulier wordt verstuurd naar mail@afvgoedlicht.nl

Onze club komt bijeen van september t/m mei op een dinsdagavond, eens in de veertien dagen, in een ruimte van het Arsenaal Coevorden. Aanvang 19.30 uur tot ca. 21.30 uur
Voorzitter
Bob Hiddingh
06 51297149

Secretaris
Arjen Wolters
0524-516035
afv.goedlicht@gmail.com

Penningmeester
Ger Vos
0524-514107
gbp.vos@gmail.com

Content beheer
Herma Lambers
Opmerkingen en info naar
dansenopdemaan@gmail.com
Foto's via wetransfer